top of page

FANNY SÖDERSTRÖM                                  

Syvällisyys, rehellisyys, yhteys. Nämä kolme olemisen peruselementtiä ovat kannatelleet Fanny  Söderströmiä kohti musiikin ydintä aina siitä lähtien, kun hän kolmevuotiaana onnistui taikomaan  pianostaan ensimmäisen merkityksellisen äänen. Sillä hetkellä nuottiviivastosta tuli hänen aapisensa,  pianonkoskettimista satukirjat ja suurista sävellyksistä itseilmaisun väline, jolla voi siirtää ajatuksia ja  liikuttaa jopa tuhansia ihmisiä yhtä aikaa – sanaakaan sanomatta. 

Koska Söderström loi ensimmäiset muistikuvansa samaan aikaan kuin ensimmäiset äänensä, hän ei  koskaan varsinaisesti valinnut harrastaa pianonsoittoa; hän on valinnut elää ja hengittää sitä.  Nuoresta pitäen Södeströmin into on kohdistunut ennen kaikkea uusien kappaleiden  opettelemiseen, mistä hän sai myöhemmin maineensa äärimmäisen nopeana nuotinlukijana ja  teosten omaksujana. Söderström onkin aina kokenut vetoa moderneihin ja aivan uusiin sävellyksiin. 

Söderströmin vaikutussäde ulottuu kotimaasta Kaukoitään ja Pohjois-Amerikkaan. Sooloresitaaleja  hän on soittanut esimerkiksi Detmoldissa, Tukholmassa ja Berliinissä. Kamarimusiikkia mm.  Montrealissa ja useissa Kiinan kaupungeissa. Koska Söderströmin inspiraatio syttyy kirkkaaksi myös  yhteisestä musisoinnista, hän on aktiivisesti luonut uusia yhteistöjä ympärilleen. Vuonna 2011 hän  perusti uuden sinfoniaorkesterin, Oma Orchestran ja vuonna 2019 yhdessä Aapo Järvisen kanssa  kamarimusiikkifestivaalin Toivakkaan. Vakituisesti hän esiintyy Trio Est -yhtyeessä yhdessä viulisti  Abel Puustisen ja sellisti Anna Westerlundin kanssa. 

Opintonsa Söderström aloitti Itä-Helsingin musiikkiopistossa ja viimeisteli Sibelius-Akatemiassa Tuija  Hakkilan ja Antti Hotin johdolla. Tällä hetkellä hän lopettelee maisteropintoja Berliinin  Taideyliopistossa professori Björn Lehmannin johdolla. Kilpailumenestystä Söderström on saanut  sijoittumalla toiseksi vuoden 2017 Tampereen pianokilpailussa sekä vuoden 2018 Helsinki Lied - kilpailussa. Hän on myös esiintynyt laajasti ympäri Suomen festivaalikarttaa, kuten PianoEspoossa, Meidän Festivaalilla, Mäntän musiikkijuhlilla, Helsingin Juhlaviikoilla, Kamarikesässä ja Viitasaaren  Musiikin aika -festivaalilla sekä soittanut Kuopion kaupunginorkesterin, Saimaa Sinfoniettan,  Tampere Filharmonian ja Jyväskylä Sinfonian solistina. Keväällä 2022 hän esitti Radion  Sinfonianorkesterin solistina Beethovenin kolmoiskonserton yhdessä sellisti Senja Rummukaisen ja  viulisti Otto Antikaisen kanssa. 

Söderströmin musiikilliset esikuvat tunnetaan taiteilijoina, jotka palvelevat ennen kaikkea musiikkia  oman egonsa sijasta. Omien opettajiensa lisäksi esimerkiksi Söderström ihailee Javier Perianesia,  Radu Lupua ja Arthur Rubinsteinia. Heidän sormensa osuvat koskettimien kautta suoraan sydämeen,  sävellyksen ja kuulijan ytimeen rehellisesti ja konstailematta. 

”Minulle tärkeintä on löytää teoksen syvin olemus”, Söderström sanoo. ”Se, mitä musiikki merkitsee  juuri minulle riippumatta sille annetusta nimestä tai otsikosta. Pyrin välittämään teokseen kirjoitetun  tunteen kuulijalle, ja parhaiten saavutan sen pysymällä mahdollisimman rehellisenä sekä itselleni  että musiikille. Yleisön ja musiikin välisen yhteyden tuntee intensiivisenä flow-tilana, josta ei koskaan  halua poistua sinne kerran päästyään.”

Kopio tiedostosta Tuomas Salo_Fanny Söderström-16.5.2018-Full--13.jpg
bottom of page